Så blev grankåda en medicinsk succé

I vilda, vackra, vidsträckta Lappland har lokalbefolkning i alla tider varit hänvisade till att klara sig själva. Det är långt till läkare och sjukhus och man är tvungen att vara påhittig och ta tillvara det naturen ger. Både för föda och vård. Kunskapen om läkande örter och växter har förts över från generation till generation. Och i många kök står det fortfarande grytor där det kokas grankåda.

Grankåda är naturlig läkekraft

Ute i vildmarken är olyckan ofta framme. I vilda, vackra, vidsträckta Lappland har lokalbefolkning i alla tider varit hänvisade till att klara sig själva. Det lätt att få sår och skador vid jakt och fiske när man rör sig i skog och mark. Men i naturen syns det hur träden läker sig själva med sin kåda när de skadas. Där någonstans föddes förmodligen idén att använda grankåda som läkemedel. Traditionen att koka grankåda för hemmagjord sårsalva har förfinats i generationer och det var den traditionen som Arno Sipponen mötte i Lappland när han arbetade där som allmänläkare år 2002.

Drömmen blev verklighet

Tänk om det går att skapa medicinskt säkerställda produkter ur naturens egna källor? Arno kunde inte släppa tanken. Det var inte bara han själv som kunde vittna om hur lokalbefolkningen i Lappland kokade och använde grankåda för att behandla sina sår. Även hans kollegor hade förvånats över samma sak när de arbetade i Lappland. Tanken växte sig allt starkare och när han presenterade idén för sin far som då var chef för den patologiska institutionen vid Helsingfors universitet.

Forskningen blev medicinsk succé

Far och son bestämde sig för att starta ett forskningsprojekt med målet att kunna landa i medicinskt säkerställda produkter baserade på grankåda. Allt för att kunna främja välbefinnandet för både människor och djur. Forskningsresultaten överträffade t.o.m. de redan högt ställda förväntningarna. Den medicinskt behandlade grankådan visade sig vara kraftigt bakteriedödande, ha antiinflammatoriska egenskaper och vara synnerligen säker att använda. Idag finns en hel serie produkter baserade på grankådans naturligt läkande egenskaper för olika typer av hud- och sårproblematik. År 2006 grundades Repolar Pharmaceuticals med bl.a. fler delägare från familjen Sipponen där många är forskare och läkare. Och resten är, som man säger, historia.

Stora framgångar i Finland

Repolars produkter grundar sig på noggranna och tvärvetenskapliga studier och Repolar innehar har idag alla nödvändiga ISO-certifieringar. I Finland har produkterna blivit en stor succé både inom vården och hos den breda allmänheten. De används vid olika typer av hud- och sårproblem och fungerar både på små och stora sår. Speciellt vid besvärliga stora liggsår har produkten Abilar visat sensationellt lyckade resultat.

Finns på apotek

Idag finns också Repolars produkter på apotek i England och sedan februari 2018 finns flera produkter även hos Apoteket AB i Sverige. Både i butik och i deras webbshop apoteket.se. Idag finns fyra stycken Repolarprodukter Apoteket AB i Sverige. Abilar Kådsalva är en sårsalva som hjälper vid sår- och hudskador. Abicin Kådlack fungerar vid problem med fot- och nagelsvamp. För djur finns AniVox Öronskölj som hjälper vid problem med kliande och infekterade djuröron. AniDes Sårspray behandlar effektivt sår- och hudskador på ett skonsamt sätt. Och AniDes innehåller inga gifter. Husdjuret kan t.o.m slicka på såret som behandlats utan att få biverkningar. I Sverige heter återförsäljaren av Repolars produkter Rama Medical.

Så fungerar grankådeprodukterna

Forskningen utgick från studier av naturens egna processer. När ett träd får ett sår, en gren går av eller barken skadas av vintern producerar trädet kåda för att bota sig. Repolars forskning baserar sig på naturens inverkan av bakterier, svampar och jästsvampar som lever i skogen. Trädet måste skydda sig och kådan är dess unika försvarsmekanism. Forskningsresultaten visade att kådsalvan som var tillverkad med moderna metoder, och lösningar som var baserade på den unika Resol-teknologin, är synnerligen antimikrobiella, antiinflammatoriska och säkra att använda. Dessa egenskaper förstärktes genom kombination av de beståndsdelar som används i Repolars produkter. Och det är viktigt att poängtera att träden inte skadas under processen att utvinna grankåda.

Repolar Pharmaceutical har en serie effektiva produkter för både människor och djur. Alla Repolars produkter har genomgått Apoteket AB:s kvalitetskontroll. Läs mer om den här.

Abilar Kådsalva heter en sårsalva som gjort stor succé i ursprungslandet Finland och som är effektiv vid skavsår, stora och små hudsår och brännskador. Den har vetenskapligt bevisad läkande trippeleffekt. Du kan beställa den från apoteket.se här …

Abicin Kådlack är ett starkt antibakteriellt medel som motverkar problem vid fot- och nagelsvamp. Fungerar också mot nagelvallsinflammation.

AniVox Öronskölj både förebygger och motverkar öronkli hos dina husdjur.

AniDes Sårspray behandlar effektivt sår, hudskador och irriterad hud.

Senaste inlägg

Å en ny nyhet här

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing

Läs mer »

En nyhet till

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing

Läs mer »

Annan rolig nyhet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing

Läs mer »

dela gärna!

Dela på FB